Καθώς πλέον τα φώτα του παγκοσμίου πρωταθλήματος έχουν σβήσει προκύπτουν διάφορα συμπεράσματα για την εξέλιξη των επιμέρους αγωνισμάτων.

Στα δρομικά αγωνίσματα εντός σταδίου των ανδρών η κυριαρχία των αφρικανών αθλητών αμφισβητείται καθώς φαίνεται ότι το ταλέντο και οι συνθήκες διαβίωσης πλέον δεν είναι αρκετά. Τα 100 και τα 200 μέτρα τα κέρδισε αμερικανός, τα 400μ Τζαμαϊκανός, τα 400μ με εμπόδια Νορβηγός ,τα 800μ Καναδός , τα 1500μ Βρετανός, τα 5000μ Νορβηγός. Τα αφρικάνικα πρωτεία τα διατήρησαν δύο μύθοι: ο Ελ Μπακαλί στα 3000μ με φυσικά εμπόδια και ο αθλητής-παγκόσμιος ρέκορντμαν της Ουγκάντα Τσεπτεγκέϊ στα 10000 μέτρα. Στις γυναίκες τα πρωτεία διατήρησαν οι αθλήτριες από την Αφρική από τα 800μ μέχρι και τα 10000μ χάρη σε 2-3 υπεραθλήτριες (Κιπγέγκον, Τσεγκάϊ).

Στο αγώνισμα του μαραθωνίου οι απουσίες των ελίτ μαραθωνοδρόμων ήταν πολλές και ηχηρές. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού οι περισσότεροι από αυτούς-ές έχουν στοχεύσει τον Μαραθώνιο του Βερολίνου στα τέλη Σεπτεμβρίου όπου τα χρηματικά έπαθλα είναι τεράστια.

Ενδεικτικά ο νικητής καρπώνεται περίπου 500.000€ , 1.000.000€ είναι το χρηματικό έπαθλο σε περίπτωση παγκοσμίου ρεκόρ (πολύ πιθανόν φέτος με τον τρομερό Κενυάτη Κίπτουμ ,τον μύθο Κιπτσόγκε και την εκπληκτική αθλήτρια από την Αιθιοπία Ασσέφα), και φυσικά μην ξεχνάμε και το starting pay αυτών των αθλητών-τριών. Το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δίνει 67.000€ στον νικητή οπότε καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει σύγκριση.

Για το αγώνισμα του μαραθωνίου λοιπόν το πραγματικό παγκόσμιο πρωτάθλημα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες θα διεξαχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο!!