Ακόμη και τα μέτρια επίπεδα άσκησης φαίνεται να προσφέρουν σημαντική προστασία απέναντι στη λοίμωξη από κορονοϊό.
Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των φίλων, γνωστών και συγγενών που μαθαίνω ότι νοσούν με κορονοϊό. Είναι τόσοι πολλοί όσοι έχουν «κολλήσει», που συχνά αναρωτιέμαι αν έχω νοσήσει και δεν το έχω πάρει είδηση, ή αν απλά την έχω γλιτώσει από σχετική τύχη.
Το ποιος θα νοσήσει βαριά και ποιος όχι δεν είναι βέβαιο. Υπάρχουν σαφείς παράγοντες που κατατάσσουν κάποια άτομα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων. Βασικό όπλο ενάντια στη βαριά νόσηση παραμένει το εμβόλιο, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συνηγορούν υπέρ του να νοσήσει κάποιος πιο ελαφριά. Ένας από αυτούς είναι μάλλον άσκηση, την οποία προσωπικά δεν εγκατέλειψα ποτέ και ίσως να με έχει βοηθήσει και σε αυτό το μέτωπο.
Η επιπτώσεις της αδράνειας
Πριν από έναν χρόνο, δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine έρευνα που υποστήριζε ότι η σωματική αδράνεια σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.
Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 48 χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς τους και χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:
καμία δραστηριότητα,
κάποια δραστηριότητα,
κάλυψη του χρόνου άσκησης που συστήνουν οι ειδικοί.
Οι ασθενείς με COVID-19 που δεν γυμνάζονταν καθόλου διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου λόγω COVID-19, σε σχέση με ασθενείς που τηρούσαν σταθερά τις οδηγίες για σωματική δραστηριότητα, αλλά και σε σχέση με τους ασθενείς που έκαναν κάποια φυσική δραστηριότητα.
Μέτρια άσκηση εναντίον COVID-19
Έναν χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2022, επιστήμονες από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και το Οντάριο του Καναδά ανέδειξαν τα οφέλη που έχει η τακτική άσκηση στη μείωση των σοβαρών εκβάσεων της COVID-19.
Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 65 χιλιάδες άτομα διαγνωσμένα με COVID-19, για τα οποία οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα, π.χ. χάρη στις έξυπνες συσκευές τους (όπως smartphone ή ρολόι).
Μια ομάδα Ελλήνων καθηγητών από την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνόψισe τα βασικά σημεία της μελέτης, δίνοντάς μας έναν ακόμα λόγο να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας.
Τα βασικά συμπεράσματα
Το 20,4% των συμμετεχόντων εμπλεκόταν σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα (0-59 λεπτά τη βδομάδα), το 34,5% σε μέτρια (60-149 λεπτά) και το 45,1% σε υψηλά (150 λεπτά ή περισσότερα).
Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παρουσίασαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 41% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, 45% χαμηλότερο κίνδυνο απαίτησης αερισμού και 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Ακόμη και η μέτρια σωματική άσκηση, οι περιπτώσεις δηλαδή που οι ασθενείς δεν κάλυπταν τα 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας μέτριας έως υψηλής έντασης την εβδομάδα, συσχετίστηκε με σημαντικά οφέλη στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, συσχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 20% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ, 27% χαμηλότερο κίνδυνο απαίτησης αερισμού και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.