Για να αυξήσουμε την ένταση της προπόνησης μας πρέπει να έχουμε ενέργεια και να είμαστε ενυδατωμένοι. Εδώ είναι η στιγμή που κάνουμε οι περισσότεροι λάθος και δεν πίνουμε αρκετά υγρά πριν την γυμναστική μας ή πίνουμε αυτά που δεν πρέπει. Η μυϊκή μάζα μας εξαρτάται πολύ από τα υγρά που καταναλώνουμε μιας που οι μύες μας κατακρατάνε από μόνοι τους νερό και έτσι “φουσκώνουν”.

Το να πίνουμε όμως τα λάθος υγρά ίσως μας φέρει αντιμέτωπους με υπερένταση, διάφορα εντερικά προβλήματα που σίγουρα θα δυσκολέψουν το workout μας. Θα διαβάσεις λοιπόν τι να μην πίνεις πριν την καθημερινή σου προπόνηση! Δες επίσης: Πόσο καφέ μπορώ να πίνω καθημερινά;

Τι να μην καταναλώσεις πριν την προπόνηση σου!

1) Πολύ καφεΐνη
Έναν πριν την δουλειά, έναν κατά την διάρκεια και έναν πριν το γυμναστήριο; Όχι! Η υπερένταση που θα μας φέρει ο τρίτος καφές θα μας δυσκολέψει αρκετά στο workout μας και ίσως μας κάνει να τρέχουμε και συνέχεια τουαλέτα. Πρέπει να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση καφείνης μιας που θα αυξήσει τους παλμούς μας και ενδεχομένως να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αν έχουμε πιει μόνο έναν ελαφρύ καφέ, όπως ένα εσπρέσσο για παράδειγμα (60mg καφείνης) τότε μπορούμε να καταναλώσουμε και έναν ακόμα πριν την γυμναστική μας. Απολαύστε υπεύθυνα!

2) Αθλητικά ποτά
Όλοι μας έχουμε δει διαφημίσεις με αθλητές να καταναλώνουν τα διάφορα αυτά ποτά και να παίρνουν ενέργεια. Δυστυχώς ή ευτυχώς, πρέπει να τα αποφύγεις. Τα περισσότερα αθλητικά ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και σε ηλεκτρολύτες. Θεωρείται ότι βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών μετά την άσκηση.

Αρχικά, το να καταναλώσουμε πριν δεν θα μας βοηθήσει πουθενά. Κατά δεύτερον, τα συστατικά και τα σάκχαρα που περιέχει θα μας προκαλέσουν μεγαλύτερη αφυδάτωση με κίνδυνο κιόλας να πάθουμε κάποια εντερική διαταραχή. Οπότε; Μακριά από αυτά εκτός και αν πιεις σε μικρές ποσότητες και μαζί με νερό.

 

3) Εnergy drinks
Τα ενεργειακά ποτά είναι το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να αποφύγουμε πριν την γυμναστική μας. Περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες (σάκχαρα) και διεγερτικές ουσίες όπως ταυρίνη, καφεΐνη που υπόσχονται ένταση και εκρηκτικότητα κατά το workout μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο απλά. Μακροχρόνια σίγουρα θα μας δημιουργηθεί πρόβλημα από τον μεταβολισμό αυτών των ουσιών.

Επίσης η καφεΐνη που περιέχουν είναι σε ποσότητα όση περιέχεται και σε μία κούπα καφέ ή και παραπάνω (περίπου 80-100mg). Ειδικά αν είμαστε αρχάριοι ή η προπόνηση μας είναι μέτριας έντασης, τότε σίγουρα δεν τα χρειαζόμαστε!

 

4) Χυμό φρούτων
Οι περισσότεροι χυμοί όπως ξέρουμε είναι γεμάτοι ζάχαρη και φιλοδοξούν να μας γεμίσουν με θερμίδες αντί για βιταμίνες! Αν θέλουμε κιόλας να χάσουμε βάρος, καλό θα είναι να το προσέξουμε δύο φορές. Επιπλέον, η φρουκτόζη που περιέχεται αργεί να μεταβολιστεί από τον οργανισμό μας και ίσως μας προκαλέσει κάποιο φούσκωμα στο στομάχι. Δεν θα θέλαμε εκεί που τρέχουμε να νιώθουμε βαρύ το στομάχι μας, το μόνο σίγουρο!

Αυτό που μπορούμε σίγουρα να κάνουμε είναι να κρατήσουμε τον χυμό μας για μετά. Είτε φυσικός είτε συσκευασμένος είναι προτιμότερο να τον πιούμε αργότερα ώστε να αναπληρώσουμε την ποσότητα των υδατανθράκων και να ενυδατώσουμε το σώμα μας!

 

5) Αναψυκτικά
Με ή χωρίς ζάχαρη δεν έχει σημασία. Τα αναψυκτικά είναι αναμφισβήτητα μία από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε πριν το πρόγραμμα γυμναστικής μας. Λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχουν, θα μας προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια που είναι εμπόδια όταν γυμναζόμαστε. Θα προτιμήσουμε να τα καταναλώσουμε μετά από ένα γεύμα ή σε μία έξοδο μας, όχι πριν την γυμναστική. Επιπλέον, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα νατρίου που σαν στοιχείο αφυδατώνει τον οργανισμό μας. Προσοχή λοιπόν!