Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας δρομέας που τον έλεγαν Δημήτρη. Τον Δημήτρη τον γνώρισα τυχαία σε έναν αγώνα δρόμου 21 χιλιομέτρων. Σε εκείνον τον αγώνα αγωνιζόταν ένας αθλητής μου (ο Γιάννης) και βρισκόμουν εκεί για να τον καθοδηγήσω σε όλο τον αγώνα συνοδεύοντας τον με δίκυκλο. Ο αγώνας εκείνος είχε την ιδιαιτερότητα ότι πήγαινες την μισή διαδρομή μέχρι κάποιο σημείο και επέστρεφες πάλι πίσω ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία. Έτσι υπήρχε η δυνατότητα να μπορώ να συναντήσω στη διαδρομή όλους τους δρομείς.

Ο Δημήτρης σε εκείνον τον αγώνα φαινόταν ότι πάλευε να τα καταφέρει. Μου άρεσε  από την πρώτη στιγμή το πείσμα του που παρόλο τις δυσκολίες (δυσκολία διαδρομής, υψηλή θερμοκρασία, λάθος τακτική) προσπαθούσε να φτάσει στον τερματισμό. Χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά τον πλησίασα και προσπάθησα να του δώσω 2-3 συμβουλές για να τον βοηθήσω να πετύχει τον στόχο του. Ο Δημήτρης τερμάτισε τον αγώνα εκείνον έχοντας πραγματικά παλέψει πολύ με τον εαυτό του. Μετά από αυτό  ξεκίνησε μια προπονητική συνεργασία. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι ήθελε πολύ να ανακαλύψει τον κόσμο του τρεξίματος χωρίς ταυτόχρονα να αμελήσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τις καθημερινότητάς του (οικογένεια, φίλοι,εργασία).

Ο Δημήτρης άρχισε να γυμνάζεται με πρόγραμμα, έχασε κάποια κιλά με τη βοήθεια διατροφολόγου και οι χρόνοι όπως ήταν αναμενόμενο άρχιζαν να βελτιώνονται. Coach μου είπε κάποια στιγμή θέλω να τρέξω έναν γρήγορο για τα δικά μου δεδομένα μαραθώνιο. Του εξήγησα πως θα είναι η διαδικασία δίνοντάς του την επιλογή του εγχειρήματος. Συμφώνησε με το πλάνο μου και ξεκινήσαμε μια προετοιμασία που ολοκληρώθηκε με ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ για τα δεδομένα και τις ικανότητες του στον μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης.

Λόγω της πανδημίας και της αναβολής των αγώνων και έχοντας κάνει πια το τρέξιμο μέρος της καθημερινότητάς του μου είπε πως ήθελε να τρέξει μία απόσταση 70χλμ από την Αθήνα μέχρι το εξοχικό του. Του εξήγησα πάλι τη διαδικασία της προπόνησης τονίζοντάς του τις απαιτήσεις και αφού συμφώνησε ξεκινήσαμε την προετοιμασία. Η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τερματίζοντας την απόσταση μετά από 9ωρη δοκιμασία. Ένα εγχείρημα που κάποτε φάνταζε αδιανόητο πραγματοποιήθηκε κάνοντας τον Δημήτρη πολύ χαρούμενο και όλους τους οικείους του πολύ περήφανους.

Το παράδειγμα του Δημήτρη μας διδάσκει ότι με σωστό προγραμματισμό, θέληση και πίστη μπορούμε να καταφέρουμε οποιοδήποτε στόχο. Μέσα από το τρέξιμο ανακαλύπτει ο καθένας πτυχές του εαυτού του που δεν γνώριζε πως υπήρχαν. Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να δοκιμάσετε…..